Jumaat, 9 November 2012

Resepi 3 : Sotong Masak Lada Hitam

Assalamu'alaikum dan salam sejahtera

    Lauk tengah hari saya sotong masak lada hitam daripada buku 1 Hari 1 Resepi ditulis oleh Chef Hanieliza dan bagi sesiapa yang tak tahan pedas kurangkan lada hitam atau sos lada hitam.



 Bahan A:~ 
300 gram sotong (dipotong kecil)
1 labu bawang besar (dipotong gelang)
3 sudu makan sos lada hitam
1 sudu makan lada hitam (ditumbuk kasar)
1 pokok daun bawang (sekiranya perlu)

Bahan B (Bagi Menumis):~
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1biji cili merah

Cara Membuat:~
  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga layu.
  2. Masukkan sotong, lada hitam, bawang besar dan sos lada hitam.
  3. Kacau rata dan biarkan mendidih.
  4. Tutupkan api dan taburkan daun bawang.
  5. Sedia dihidangkan.
Sekian, terima kasih

Tiada ulasan: