Assalamu'alaikum dan salam sejahtera
Setelah sekian lama ma saya beli kuali non-stick kini baru saya guna untuk membuat chocolate milo crepe. Di sini saya ingin memberitahu pengunjung masalah yang dihadapi sebelum membuat chocmilo crepe :
* non-dairy whiping cream habis terpaksa keluar pergi beli semalam.
* soft chocolate/ chocolate spread tak ada saya guna coklat masakan dan gunakan teknik double boling.
* pewarna brown tak ada
Tetapi saya tidak berputus asa untuk membuat dan gambar di bawah adalah hasilnya.
By : Mimi Norsila
Rujukan : Kesayanganku Kehidupanku
Bahan :
- 100g tepung gandum
- 100g tepung ubi
- 100g tepung ubi
- 50g tepung jagung
- 50g tepung kastard
- 200ml susu cair
- 600ml air biasa
- 4biji telur A
- 5sdb gula
- 5sdb minyak masak (saya terlupa nak letak)
- 2sdb serbuk koko
- 1sdt choc emulco
- sedikit esen vanila
- sedikit pewarna brown ( saya tak letak )
Cara-Cara
1. Campurkan semua bahan-bahan tepung gandum,tepung ubi, tepung jagung, tepung kastard,susu cair,air biasa,4 biji telur,gula, minyak masak,serbuk koko, choc emulco,esen vanila & pewarna coklat.
2. Kacau sampai sebati menggunakan whisk.
3. Tapis dan masak atas kuali leper.
Filling
-Whiping Cream (Value Pride) *my choice ^__^
-Soft chocolate/chocolate spread ( saya guna coklat masakan )
-Milo
Cara-caraFilling
1. Pipe kan cream>Soft chocolate>Milo>Soft Chocolate
2. Tutup balik dengan Whiping cream
3. Kemudian lipat kulitnya.
p/s : rasanya masih sedap walaupun saya tidak mengunakan resepinya 100 peratus.
Sekian, terima kasih
Tiada ulasan:
Catat Ulasan