Sabtu, 16 Februari 2013

Resepi 7 : Muffin Pisang Coklat

Assalamu'alaikum dan salam sejahtera

Semalam saya buat mffin pisang coklat kerana pisang banyak dekat rumah tetapi saya ada tinggal sedikit untuk ma saya buat cekodok pisang. Saya cuma menambah 1 cawan pisang untuk menjadi pisang sebagai bahan utama saya.




By ; Chef Hanieliza
Rujukan : Hanieliza's Cooking
Sumber : Qasey Honey dan Kak Azlita

Bahan
140 gm butter atau majerin
1 cawan gula perang
2 biji telur
1 s/k esen vanilla
2 cawan tepung gandum ] ayakkan
1 s/k baking powder ]
1 cawan pisang - hancurkan [4 biji pisang berangan]
2 s/b susu tepung
1/2 cawan coklat rice

Cara
1. Gaulkan butter dengan gula sehingga sebati.
2. Masukkan telur satu persatu dan esen vanilla. Kacau sebti.
3. Masukkan tepung yg telah diayakkan.
4. Masukkan pisang dan susu tepung. Kacau rata.
5. Masukkan coklat rice dan kacau lagi.
6. Masukkan adunan dalam muffin cup.
7. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 180'C selama 25 minit atau sehingga masak.
8. Sejukkan atas redai kueh dan hidangkan.


Sekian, terima kasih

Tiada ulasan: