Isnin, 29 Oktober 2012

Resepi 1 : Kek Lapis Kukus Cream Cheese

Assalamu'alaikum dan salam sejahtera 

      Hari ini mood saya rajin jadi saya pun masak kek lapis kukus cream cheese dan rasanya sedap. Saya nak ingatkan kepada sesiapa yang nak cuba resepi ini jangan simpan lebih daripada tiga hari.

By : Yatie
Rujukan : Azlita Masam manis




Bahan A ~ Cheese
250 gram cream cheese
60 gram gula halus
1 biji telur
1 sudu besar air
1 sudu besar tepung gandum

Pukul cream cheese bersama dengan gula hingga sebati.
Masukkan telur diikuti dengan air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
Biarkan sebentar.

Bahan B ~ Kek
2 biji telur
1 cawan gula halus
1 sudu kecil vanilla
sedikit garam
1/2 cawan air panas didih
1/2 cawan  susu segar atau cair
1/2 cawan minyak jagung atau masak
1 cawan tepung gandum*
3 sudu besar sebuk koko*
1 sudu kecil baking soda*
1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)

Pukul telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
Masukkan air panas, susu dan minyak.
Setelah itu masukkan tepung gandum, baking soda, baking powder dan serbuk koko yang telah diayak dan gaul sebati.
Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. Bahagikan pada 2 bahagian.

Penyediaannya

 1. Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana.
Sediakan loyang berukuran 8 inc. (saya guna bekas plastik dapat 3 tapi yang terakhir bekas jadi cair sebab tak perasan air dah tiada)
 2. Sapukan sedikit minyak atau mentega di sekeliling loyang dan alas dengan kertas minyak.
 3. Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
 4. Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
 5. Tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.
 6. Setelah sejuk, boleh potong dan hidangkan.

Sekian, terima kasih

Tiada ulasan: